terug

(Hypotheek)rente

Een gevoelig punt. De rente heeft zo ongeveer nog nooit zo laag gestaan als nu. Dat voelt voor mensen met een hypotheek die afgesloten is in andere tijden, niet altijd goed. Is daar wat aan of mee te doen?
Dat hangt een beetje van de situatie af.

1. Wat is er in de hypotheekofferte/-akte afgesproken over oversluiten, wijzigen van de hypotheek en het rentepercentage?
Het komt wel voor dat bij het oversluiten van de hypotheek zo’n hoge boete wordt gerekend dat dit, hoewel de nieuwe rente (heel) laag is, toch niet voordelig is.

2. Hoe lang loopt de rentevaste periode van de hypotheek nog door?
Als die periode nog maar kort is, wacht dan nog even. Aan het eind van een rentevaste periode kan altijd onderhandeld worden over de rente van de volgende periode. En nu zonder boeterente.

3. Onder welke voorwaarden kan de hypotheek worden overgesloten?
Boetes zijn niet altijd aan de orde, ook wordt niet altijd gekeken naar de huidige waarde van de woning t.o.v. de hoogte van de hypothecaire lening.

4. Heb je een gekoppelde spaar- of beleggingsrekening eigen woning?
Vaak is in z’n situatie het voordeel beperkt, of niet aanwezig. Door de koppeling van de rente van de hypotheek aan die van de spaarrekening betekent een lagere rente een hogere inleg om tot het afgesproken eindbedrag te komen. Of je dan voordelig uit bent is maar zeer de vraag.

5. Is rentemiddeling mogelijk? Heb je daar wat aan?
Ook dat hangt weer af van de omstandigheden. In het kort: de rentevaste periode wordt verlengd, en in die verlengde periode betaal je een lagere rente dan nu maar misschien een hogere rente dan na afloop van je huidige rentevaste periode. Afhankelijk van hoe de marktrente zich ontwikkeld heb je dan een voordeel, of niet.

6. Kosten
Vergeet niet dat bij het oversluiten ook kosten gerekend worden. Die moeten in het hele plaatje natuurlijk wel meegenomen worden.

Kortom: mocht je overwegen je hypothecaire lening over te sluiten, neem even contact op met boqx 0, dan beoordelen we globaal je situatie.
En als je naar de hypotheekadviseur of –verstrekker gaat, laat dan een doorrekening maken op de lange termijn.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of wil je graag weten hoe e.e.a. zich tot jouw situatie verhoudt, neem dan contact op met je adviseur.
(nog) Geen klant? Stuur je vraag naar secretariaat@boqx0.nl en wij nemen contact met je op!

Hartelijke groet,

het team van boqx 0