terug

Klantnieuws: ‘Een dienstbaar volkje. Kosters in het Nederland van nu.’

Klant Andrea Hijmans heeft samen met Edith Gerritsma het boek ‘Een dienstbaar volkje. Kosters in het Nederland van nu’ gemaakt. Andrea schreef de teksten en Edith maakte prachtige foto’s.

Meestal blijven ze op de achtergrond. Nu eens niet. In maart 2017 verschijnt hun boek over kosters. Een documentair portret in woord en beeld van een beroep in zwaar weer. Begonnen als een persoonlijk project, uitgegroeid tot een fotoboek. De tekst is klaar, de foto’s gemaakt, het boek is in productie.

Nu nog uit de kosten komen. Jij kan ze daar bij helpen. Door direct bij hen het boek bij voorintekening aan te schaffen, krijg je niet alleen € 5,- korting, maar steun je ons ook het meest. Wil je geen boek, maar ons wel steunen? Ook dat is mogelijk.

Ruim een jaar verdiepten zij, fotograaf Edith Gerritsma en journalist Andrea Hijmans, zich in de wereld van de kosters. Wat doen kosters eigenlijk? Om dat te achterhalen volgden ze een vijftal van hen in hun dagelijkse bezigheden – Tineke Hennipman uit Abcoude, Huub van Bemmelen uit De Hoef, Esther en Michel Prigge uit Leiden en Sven Bergström uit Amsterdam. Ze woonden diensten bij en huwelijken, begrafenissen en doopplechtigheden, zaten bij vakbondsvergaderingen en bezochten trainingen en beurzen.

Kerken lopen leeg, sluiten hun deuren of kampen met financiële nood. Wat betekent dit voor de kosters die er werken? Hun aantal is de laatste 50 jaar afgenomen van een paar duizend naar een paar honderd. En die daling zet nog steeds door, in rap tempo. Verandert het beroep van koster of dreigt het zelfs helemaal te verdwijnen?

Het resultaat van onze zoektocht is een fotoboek: ‘Een dienstbaar volkje. Kosters in het Nederland van nu.’

Koop het boek nú voor € 24,95 i.p.v. € 29,95 vanaf maart in de boekhandel.

Meer overmaken mag natuurlijk ook; daarmee steun je het project en help je ze uit de kosten te komen. De extra gulle gevers krijgen iets extra’s.

Voor steun, bestellingen en een sneak preview: www.kostersboek.nl

Hun dank is groot!

 

Edith Gerritsma, fotograaf          edith.gerritsma@planet.nl         06 28147115

Andrea Hijmans, journalist         ahijmans@xs4all.nl                     06 44005895