terug

Kleineondernemersregeling omzetbelasting

Ondernemers kunnen zich vanaf 1 juni bij de Belastingdienst aanmelden voor de kleineondernemersregeling. Dit is nodig, omdat deze regeling met ingang van 2020 wordt gewijzigd. Als je van deze regeling gebruikt wilt maken, dan raden wij je aan om ervoor te zorgen dat de aanmelding voor 20 november 2019 door de Belastingdienst ontvangen is.

Onder de huidige regeling geldt een vrijstelling van de af te dragen omzetbelasting van € 1.345 per jaar. Als de af te dragen omzetbelasting hoger is dan dit bedrag, maar lager dan € 1.883, dan krijg je een korting op het af te dragen bedrag.

Onder de nieuwe regeling kom je in aanmerking voor een vrijstelling als je omzet € 20.000 of lager is.  Je hoeft dan geen btw meer af te dragen.

In die situatie breng je geen btw meer in rekening. Je kunt dan ook geen btw meer aftrekken en hoeft ook geen aangifte meer te doen. Wel moet je de omzet bijhouden voor het geval die toch boven die € 20.000 uitkomt. Dan word je alsnog btw-plichtig en dien je wel weer btw over je facturen te berekenen. De aanmelding geldt voor een periode van minstens 3 jaar.

Ook nieuw in de regeling is, dat deze eveneens gaat gelden voor rechtspersonen zoals B.V. of een stichting. Van de oude regeling konden alleen ‘natuurlijke personen’ gebruik maken.