terug

Financiële vakantietips:

Tip 1: maak van een deel van je vakantie een zakelijke reis. Afhankelijk van de activiteiten die je in je onderneming ontplooit kun je op je vakantiebestemming contacten leggen (bezoek collega’s, potentiële klanten of leveranciers), inspiratie opdoen (bezoek musea, voorstellingen, architecturale wonderen), omzet genereren (workshops geven, optreden) of misschien zelfs kosten besparen (inkoop antiek).

Wanneer je kunt onderbouwen dat een deel van de kosten als zakelijk is aan te merken, kunnen ze ten laste van de winst worden gebracht. In redelijkheid, dat spreekt vanzelf, niet de kosten van familie of vrienden.

Tip 2: bewaar de bonnetjes van de autokosten tijdens de vakantie. Als de auto op de zaak staat kun je al de kosten opvoeren (de correctie voor privégebruik is een bepaald percentage van de catalogus- of dagwaarde en staat los van de omvang van de kosten, waar dan ook gemaakt), als de auto privé gereden wordt dan kan in ieder geval een deel van de btw worden teruggevraagd. Of het de moeite loont in het (EU-)buitenland betaalde btw terug te vragen hangt af van de hoeveelheid btw, de procedure is bewerkelijker dan bij het terugvragen van Nederlandse btw.