terug

Terugvragen van buitenlandse btw

Als je voor een zakelijke activiteit in het buitenland bent, krijg je voor wat je ter plekke consumeert  facturen met buitenlandse BTW. Jammer dan? Niet altijd, er bestaat een mogelijkheid om dat terug te vragen, als het om een EU-land gaat tenminste. Dan moeten de facturen wel op jouw naam staan, en het minimumbedrag ligt meestal bij 50 euro aan BTW op jaarbasis, per land. Dit is wel een langdurige procedure, en er zitten meer beperkingen aan, zoals dat BTW op eten en drinken net zo min is terug te vragen als in Nederland. Maar huur je bijvoorbeeld voor drie weken een appartement en een auto, dan kan het interessant worden om de BTW terug te vragen.

Waar je vaker mee te maken zult hebben, is dat je iets inkoopt uit het buitenland, of dat je factureert aan een afnemer buiten Nederland. In het eerste geval is het belangrijk dat je jezelf altijd kenbaar maakt als ondernemer. Of je nu apparatuur bestelt via een Duitse webshop, in Denemarken een uniek Scandinavisch Design laat maken of in Zwitserland (geen EU-land) een horloge koopt.

In alle gevallen hoor je een factuur zonder BTW te krijgen, en ben jij degene die de BTW moet aangeven. De enige uitzondering op dat laatste kan dat horloge zijn: degene die het de grens over brengt is BTW verschuldigd. Als je het gaat halen ben jij dat zelf, maar veel vaker zal het een transportbedrijf zijn. Dat vervolgens wel de BTW aan jou door factureert en je die bij aflevering aan de deur laat betalen.

Voor het aangeven staan er verschillende vakjes op het BTW-aangifteformulier, afhankelijk van wat je precies gekocht hebt en waar het vandaan komt. We helpen je graag om dit goed in te vullen! Meestal kun je de BTW die je op deze manier aangeeft en afdraagt ook weer terugvragen, net als de BTW op Nederlandse producten. Als je daarentegen een factuur met buitenlandse BTW krijgt toegestuurd omdat je niet hebt doorgegeven dat je ondernemer bent, mag je die niet terugvragen en ben je per saldo duurder uit. Altijd even vermelden dus.

Wanneer je zelf facturen naar het buitenland stuurt, dien je altijd na te gaan of je afnemer een particulier is, of een ondernemer. Van een ondernemer vraag je het BTW-nummer op. Als dat nummer correct is, mag je een factuur zonder BTW sturen (0% wanneer het gaat om een product dat je vast kunt pakken en ‘verlegd’ als het om een dienst gaat) en doe je meestal een zogenaamde ICP-aangifte. Op deze regeling bestaan veel uitzonderingen, en er is een grijs gebied omdat niet alle organisaties die in Nederland ondernemer zouden zijn, in het buitenland een BTW-nummer krijgen. Als je hiermee te maken krijgt, helpen we je graag vóór je de factuur stuurt om uit te zoeken hoe het in jouw specifieke situatie precies moet.

BTW en buitenland blijft ingewikkeld, en binnen de EU misschien nog wel meer dan daarbuiten. Maar laat je daardoor vooral niet weerhouden om over de grens zaken te doen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden, we helpen je graag verder!